czwartek, 6 listopada 2014

Jabłka nadziewane masą orzechową

Deser na ciepło, który kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Sama nie wiem czemu, ale jak myślę o jabłkach zapiekanych z orzechami to myślę o choince i puszystym śniegu za oknem.
 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jabłka 6 szt
  • białka z trzech jajek
  • cukier puder 3 łyżki
  • orzechy włoskie 10 dkg

Sposób wykonania:
Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Jabłka umyć, ściąć wierzchy, dokładnie usunąć gniazda nasienne,
lekko wydrążyć miąższ. Białka ubić na sztywną pianę, dodać orzechy z cukrem, wymieszać.
Jabłka napełnić masą orzechową (u mnie do jednego jabłka weszły 3 łyżeczki masy).
Owoce przykryć ściętymi wierzchami. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni).

Smacznego.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.