Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 3 sztuki
- masło 1 łyżka
- cebula 1 sztuka (1/2 sztuki do jajecznicy + 1/2 sztuki do pomidorów)
- kiełbasa 3 plastry (u mnie obowiązkowo krakowska podsuszana)
- szczypiorek
- pomidor 1- 2 sztuki (w zależności od wielkości)
- ser żółty 100 g (u mnie Gouda)
- sól
Sposób wykonania:
Ser żółty utrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić na plasterki, połowę cebuli pokroić w piórka lub krążki, szczypiorek posiekać.
Kiełbasę i cebulę przeznaczoną do smażenia pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać kiełbasę i cebulę,
podsmażać aż kiełbaska trochę się zrumieni. Jednocześnie uważać, aby masło się nie spaliło. Patelnię zestawić na chwilę z ognia, wbić jajka,
energicznie rozmieszać, posolić, dodać połowę startego sera. Patelnię ponownie dać na gaz. Smażyć, aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie.
Jajecznicę przełożyć na talerzyki, posypać szczypiorkiem i pozostałym startym serem. Podawać z pomidorem i cebulą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.