wtorek, 18 listopada 2014

Sałatka buraczana z jabłkiem i bazylią

Propozycja dla tych, którzy nie lubią chrzanu, dla wszystkich liczących kalorie. Sałatka buraczana bez śmietany, majonezu, ale za to z jabłkiem, cebulą i octem balsamicznym.
 

Składniki sałatki buraczanej:
  • buraki ćwikłowe (średniej wielkości) 3 szt
  • cebula 1/2 sztuki (dużej)
  • jabłko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny (u mnie 2 łyżki)

Sposób wykonania:
Buraki myjemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy do miękkości. U mnie czas gotowania wyniósł 40 minut (od zagotowania). Ugotowane buraki odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Do buraków dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, utarte jabłko. Całość przyprawiamy do smaku, dobrze mieszamy.

Uwaga: Ilość octu balsamicznego czy bazylii można zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od własnych preferencji smakowych.

Smacznego.

1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.