- buraki ćwikłowe (średniej wielkości) 3 szt
- cebula 1/2 sztuki (dużej)
- jabłko 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
- bazylia suszona 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny (u mnie 2 łyżki)
Sposób wykonania:
Buraki myjemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy do miękkości. U mnie czas gotowania wyniósł 40 minut (od zagotowania). Ugotowane buraki odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Do buraków dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, utarte jabłko. Całość przyprawiamy do smaku, dobrze mieszamy.
Uwaga: Ilość octu balsamicznego czy bazylii można zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od własnych preferencji smakowych.
Smacznego.
Uwielbiam i bardzo często zapraszam ją na stół :)
OdpowiedzUsuń