wtorek, 18 listopada 2014

Francuska tarta z truskawkami

Lekkie ciasto z truskawkami. Wspomnienie lata...


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeże truskawki 1 kg
  • ciasto francuskie (gotowe) 1 opakowanie
  • serek homogenizowany naturalny 400g
  • cukier puder 4 łyżki
  • likier bananowy 2- 3 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • żelatyna 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Podpiekać w piekarniku przez 20 minut.
Serek wymieszać z cukrem i likierem bananowym. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę serową, ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut.
Truskawki obrać z szypułek, przekroić na połówki. Galaretkę wymieszać z żelatyną, rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić.

Na upieczone, lekko schłodzone ciasto, układać truskawki. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.