poniedziałek, 29 grudnia 2014

Rożki serowe

Jeden z moich pierwszych przepisów. Mam do niego duży sentyment i zawsze chętnie przygotowuję te pyszne rożki. Co tu jeszcze dodać?...
Przepis z serii: minimum składników, maksimum smaku. Ciasto bardzo łatwe do zarobienia,  nie wymaga dużego nakładu sił. Polecam serdecznie ten przepis.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • margaryna 30 dkg
  • mąka 3.5 szklanki
  • ser biały tłusty 60 dkg
dodatkowo:
  • powidło śliwkowe
  • cukier puder

Sposób wykonania:
Składniki zarabiamy na stolnicy, tak jak ciasto kruche. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, następnie wałkujemy, na brzegu ciasta nakładamy powidło (tak jak na zdjęciu), 









zawijamy dwukrotnie i odcinamy rulonik z nadzieniem. Z jednego boku ruloniku robimy małe nacięcia, następnie zawijak dzielimy na kawałki około 7 cm, każdy formujemy w półkole. Według tego schematu postępujemy do wykończenia ciasta.
Rogaliki pieczemy do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.











Upieczone rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem.

























Smacznego. 

 


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.