niedziela, 28 grudnia 2014

Cebula w zalewie olejowo- octowej

Idealna jako dodatek do śledzi, można ją również z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do obiadu. Pyszna, delikatna w smaku, lekko słodkawa, pachnąca liściem laurowym, zielem angielskim.
Co ważne jest gotowa do spożycia od razu po zrobieniu (wystarczy ją wystudzić), można także zamknąć ją w słoiku razem z zalewą (również po wystudzeniu) i przechowywać w lodówce. I jeszcze jedna możliwość: Cebulę razem z zalewą (gorące) wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, odstawiamy do wystudzenia. Można przechowywać jak każde inne przetwory na zimę.



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cebula 4 sztuki
zalewa:
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 3/4 szklanki
  • woda 1.5 l
  • sól 2 łyżki
  • ziele angielskie 5 sztuk
  • liście laurowe 3 sztuki
  • olej słonecznikowy 4 łyżki
 
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Składniki przeznaczone na zalewę wkładamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Na wrzącą zalewę wrzucamy cebulę, gotujemy 3- 4 minuty. Następnie całość odstawiamy do wystudzenia. Zimną cebulę wykorzystujemy od razu lub razem z zalewą przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy przechowywać w ten sposób kilka dni, nie wiem czy dłużej bo nie sprawdzałam.

Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.