Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto kruche:
- mąka 40 dkg
- cukier puder 15 dkg
- margaryna 20 dkg
- żółtko 2 sztuki
- ser biały tłusty 1.5 kg
- jajka 8 sztuk
- cukier 3 szklanki
- masło 20 dkg
- mąka ziemniaczana 8 dkg (4 łyżki)
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- rodzynki 10 kg
- wiórka kokosowe 20 dkg
- jajka 4 sztuki
- cukier 15 dkg
- śmietana 18% 2 łyżki
- brzoskwinie 1 puszka
Sposób wykonania:
Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfannę. Lekko podpiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Masa serowa: Ser biały zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Masło roztopić w garnuszku. Do sera dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło. Całość wyrobić na jednolitą, gładką masę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Gotową masę serową wylać na podpieczony kruchy blat. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie z syropu. Piec ciasto przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
W tym czasie przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, utrwalić je cukrem. Następnie wymieszać pianę z wiórkami kokosowymi, żółtkami i śmietaną.
Po godzinie pieczenia sernika wyjąć go na chwilę, na wierzchu rozsmarować masę kokosową. Ponownie włożyć ciasto do piekarnika i dopiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego.
bardzo apetyczny sernik :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, jest pyszny. Pozdrawiam :)
Usuń