Składniki, których będziemy potrzebować:
marynata do mięsa:
- marchew 2 sztuki
- pietruszka 2 sztuki
- kapusta włoska 100 g
- cebula 2 sztuki
- wino białe półwytrawne ok. 2 szklanki
- ocet 1/2 szkl
- woda ok. 2 szklanki
- liście laurowe (3)
- rozmaryn
- ziarna pieprzu (6)
- owoce jałowca (4)
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- mięso wołowe (pręga) 1.5 kg
- chleb razowy 2 kromki (lekko podsuszony)
- kalarepa 2 szt
- smalec 10 dkg
- sól
- pieprz czarny
- cukier
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Włożyć do garnka kapustę włoską, pokrojoną marchew i pietruszkę, zalać winem, octem i wodą. Wsypać liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, cukier, sól i ziarna pieprzu. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, 3 minuty przed końcem gotowania dodać pokrojoną cebulę. Marynatę wystudzić. Wołowinę umyć, włożyć do zimnej marynaty, odstawić do lodówki na 24 godziny, ale można też zostawić na 48 godzin, nic złego się nie stanie.
Po wyjęciu z zalewy wołowinę natrzeć solą i pieprzem, pokroić na grubsze plastry, podsmażyć na smalcu. Podlać marynatą, zagotować.
Dusić pod przykryciem przez półtorej godziny. W razie potrzeby, gdyby sos się szybko wygotowywał, należy dolać wody gotowanej. Na 15 minut przed końcem duszenia włożyć do garnka drobno pokruszony chleb razowy.
Kalarepę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, włożyć do gotującej wody z dodatkiem cukru. Gotować prze 10 minut. Odcedzić.
Wołowinę wyjąć z garnka. Do sosu dodać połowę ugotowanej kalarepy, wszystko razem zmiksować. Jeżeli trzeba sos doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić pozostałe kawałki kalarepy.
Wołowinę polać sosem, podawać.
U nas z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.