piątek, 30 stycznia 2015

Chrust (wersja oszczędna)

Pyszny, aromatyczny chrust z dodatkiem wanilii i zredukowaną ilością żółtek.
W dobrej jakości chruście po przeliczeniu powinno przypadać 1 żółtko na 5 dkg mąki (przepis na taki chrust tutaj).
Poniższy przepis to tak zwana wersja oszczędna, równie smaczna. Polecam!


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna 40 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • spirytus 2 łyżki
  • wanilia 1 laska
dodatkowo:
  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr

Sposób wykonania:
Etap 1 - zarabianie ciasta
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Składniki posiekać nożem, następnie dodać śmietanę, wanilię i spirytus. Dłońmi zarobić ciasto. Następnie podzielić je na części, z których każdą należy rozwałkować bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku robić podłużne nacięcie, następnie jeden koniec paska przekładać przez otwór, lekko pociągając.
Etap 2 - smażenie
W dość wysokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Zanim zaczniemy smażyć chrust dobrze jest wykonać próbę temperatury tłuszczu (o tym jak to zrobić podaję w tym przepisie).
Chrust, przed wrzuceniem do rondelka, omiatamy z mąki, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron*, na rumiano. Następnie osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

*Do przewracania chrustu na drugą stronę najlepiej użyć długiego widelca.

Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.