niedziela, 4 stycznia 2015

Jabłka zapiekane na cieście francuskim

Lekki deser, ciasto z jabłkami... jak zwał tak zwał. W każdym razie dobre i jedna blaszka to mało :)

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jabłka 3 sztuki
  • śmietana 18% ok. 200g
  • żółtko 1 sztuka
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon
  • rodzynki 5 dkg
  • sok z cytryny 2 łyżki lub łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:
Jabłka umyć, pociąć na plasterki (nie obierać). Z każdego plasterka wyciąć gniazdo nasienne. Blaszkę na tartę posmarować margaryną, ułożyć ciasto, docisnąć i obciąć jego wystające kawałki. Spód nakłuć kilkakrotnie widelcem. Na cieście ułożyć warstwami plasterki jabłek. Posypać jabłka cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika.
Śmietanę utrzeć z żółtkiem, dodać cukier, wymieszać. Rodzynki namoczyć w soku z cytryny lub w kwasku cytrynowym rozpuszczonym w wodzie gotowanej (łyżeczka kwasku : 3 łyżki wody).
Zapiekankę wyjąć z piekarnika po 20 minutach pieczenia, zalać sosem śmietanowym, posypać rodzynkami. Włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.