niedziela, 4 stycznia 2015

Makowe muffinki

Powstały przez przypadek. Piekłam makowiec, zostało mi trochę masy makowej. Pomyślałam, że dodam mąki, proszku do pieczenia i spróbuję upiec muffiny. Wyszło smacznie. Polecam.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mak 25 dkg
  • cukier 1 szklanka
  • masło 5 dkg
  • białka 2 sztuki
  • olejek migdałowy
  • orzechy włoski 5 dkg
  • mąka pszenna 2- 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka  
  • mleko 1 szklanka (do gotowania maku)

Sposób wykonania:
Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie oraz kilka kropli olejku migdałowego. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. 





Masę makową nakładać do papilotek (około 2 łyżek na 1 sztukę), piec w formie do muffinek. Jeżeli nie posiadamy takiej formy ułożyć muffiny na zwykłej blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia lub do suchego patyczka.
Gotowe muffinki polukrować, albo polać polewą.

 


Smacznego.





2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.