poniedziałek, 26 stycznia 2015

Róże karnawałowe

Okres karnawału kojarzy nam się z zabawą, tańcem i słodkościami pieczonymi w tym okresie, zwłaszcza w Tłusty Czwartek. Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków: chrustu, pączków i róż karnawałowych.

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:

  • mąka pszenna 30 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • spirytus 2 łyżki
  • śmietana 18% 4 łyżki
dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr lub smalec 1 kg
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder


Sposób wykonania: 
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto. Wszystko razem zarobić tak jak ciasto kruche, podzielić na części. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować, na dość cienkie placki. Z ciasta wycinać krążki o trzech różnych wielkościach. 





Powykrawane krążki ponacinać (4- 6 nacięć).
 














Teraz formujemy różyczki: Nakładamy na siebie 3 krążki, od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia krążków wychodziły naprzemiennie. 











Małym palcem dociskamy środek, aby skleić krążki. Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe róże posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej nakładamy odrobinę dżemu (do dekoracji użyłam szprycy cukierniczej).

 


Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.