niedziela, 18 stycznia 2015

Surówka z czerwonej kapusty i grzybów marynowanych

Moim skromnym zdaniem, jedno z lepszych połączeń smakowych, jeżeli chodzi o czerwoną kapustę. Zakochałam się w tej surówce ponieważ zawiera grzybki marynowane, które uwielbiam. Jeśli i Wy lubicie leśne grzybki w zalewie to polecam Wam gorąco ten przepis.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • czerwona kapusta 1/2 sztuki
  • grzybki marynowane np. maślaki 1 słoiczek
  • ogórki konserwowe 3- 4 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • majonez 1- 2 łyżki
  • sól 2 łyżki
 
Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę drobno poszatkować, posolić (2 łyżki soli) i zostawić na pół godziny, żeby nieco zmiękła. W tym czasie kroimy grzyby w grube kawałki, cebulę i ogórki w drobną kostkę. Kapustę po upływie pół godziny zalać wrzącą wodą i po chwili odcisnąć.
Kapusta będzie jeszcze bardziej miękka, straci sól i będzie miała fajny wygląd. Następnie do kapusty należy dodać resztę warzyw i majonez.
Całość wymieszać... Pyszna suróweczka gotowa do podania!


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Chociaż surówki z czerwonej kapusty uwielbiam, nigdy nie jadłam jej w wersji z grzybami... Najczęściej dodaję tylko jabłko, marchewkę i sok z cytryny :) Ale Twój pomysł jest bardzo ciekawy i całość wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz czerwoną kapustę musisz koniecznie spróbować jej w tej wersji. U mnie wszyscy się zajadają tą kapustą. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.