Składniki, których będziemy potrzebować:
- czerwona kapusta 1/2 sztuki
- grzybki marynowane np. maślaki 1 słoiczek
- ogórki konserwowe 3- 4 sztuki
- cebula 1/2 sztuki
- majonez 1- 2 łyżki
- sól 2 łyżki
Czerwoną kapustę drobno poszatkować, posolić (2 łyżki soli) i zostawić na pół godziny, żeby nieco zmiękła. W tym czasie kroimy grzyby w grube kawałki, cebulę i ogórki w drobną kostkę. Kapustę po upływie pół godziny zalać wrzącą wodą i po chwili odcisnąć.
Kapusta będzie jeszcze bardziej miękka, straci sól i będzie miała fajny wygląd. Następnie do kapusty należy dodać resztę warzyw i majonez.
Całość wymieszać... Pyszna suróweczka gotowa do podania!
Smacznego.
Chociaż surówki z czerwonej kapusty uwielbiam, nigdy nie jadłam jej w wersji z grzybami... Najczęściej dodaję tylko jabłko, marchewkę i sok z cytryny :) Ale Twój pomysł jest bardzo ciekawy i całość wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz czerwoną kapustę musisz koniecznie spróbować jej w tej wersji. U mnie wszyscy się zajadają tą kapustą. Pozdrawiam :)
Usuń