sobota, 14 lutego 2015

Groszek ptysiowy

Prosty w wykonaniu dodatek do zup kremów.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna 220 g
  • margaryna 100g
  • woda 250 ml
  • jajka 8 sztuk
  • szczypta soli do smaku

 

Sposób wykonania:
W garnuszku zagotowujemy wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Całość ogrzewamy jeszcze 3-5 minut, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odchodzić od ścian naczynia. W czasie gotowania należy pilnować, aby masa nam się nie przypaliła,
unikniemy tego, jeżeli będziemy ją cały czas mieszać. Gotową masę odstawiamy do przestudzenia. 


Do lekko ochłodzonej masy dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i mieszamy. Używam do tego zwykłej łyżki, jeśli mam więcej ciasta wykorzystuję mikser.
 








Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wyciskamy malutkie kuleczki w dość sporych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia znacznie urosną. 







Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), pieczemy około 10 – 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

 



Smacznego.


3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.