czwartek, 19 lutego 2015

Gulasz drobiowy

U nas w domu lekko i dietetycznie. Kurczak w kolejnej smacznej odsłonie.
Z podanych składników wyjdą dwie konkretne lub trzy mniejsze porcje.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • papryka czerwona świeża 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • ryż biały 200g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • groszek zielony mrożony 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • białe wino (wytrawne) 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • suszone oregano 1/2 łyżeczki
  • sól


Sposób wykonania:
Mięso i paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Na oliwie obsmażamy mięso (5 minut), dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, podajemy z ryżem.

 



Przygotowanie ryżu:
Ryż podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy wodę, wino. Całość solimy, doprawiamy oregano i gotujemy pod przykryciem.
Czas gotowania to 25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek.
Ugotowany ryż przekładamy do foremek (u mnie filiżanki do kawy), odstawiamy na 2 minuty, następnie delikatnie odwracamy je do góry dnem, tak aby ryż zachował odpowiedni kształt.

Smacznego.





4 komentarze:

  1. Wygląda odlotowo!!! Od razu zgłodniałam:) I tak mi się u ciebie podoba, że zostanę tu na dłużej :D Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie, zdrowo i jeszcze kolorowo - podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.