czwartek, 26 lutego 2015

Kulebiak z tuńczykiem

Moi Drodzy! Pachnące drożdżowe ciasto w połączeniu z soczystym tuńczykiem i kiszoną kapustą. Czy można chcieć czegoś więcej?Mnie to wystarcza w zupełności. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • drożdże 4 dkg
  • cukier 1 łyżeczka
  • szklanka mleka
  • margaryna 10 dkg
  • żółtka 2 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • sól
nadzienie:
  • kapusta kiszona 30 dkg
  • tuńczyk w sosie własnym 150g
  • cebula 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • białko z jednego jajka
  • czerwona mielona papryka


 
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i część mąki. Sporządzamy zaczyn, który następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtka, jajko, sól i resztę mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. 


W tym czasie zabieramy się za farsz rybno- kapuściany: Kapustę drobno siekamy, tuńczyka osączamy z zalewy, cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Następnie wszystkie składniki naszego farszu łączymy ze sobą, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.






Gdy ciasto podwoiło już swą objętość, delikatnie wykładamy je na stolnicę, wałkujemy i układamy na nim farsz. Całość zwijamy w wałek, zlepiamy boki ciasta. 









Kulebiak układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy mieloną papryką,nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby nie pękało.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około godziny.






Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.