niedziela, 15 marca 2015

Babka majonezowa z żurawiną

Łatwa w wykonaniu, smaczna, wilgotna, długo zachowuje swoją świeżość.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 4 sztuki
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka tortowa 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • majonez 250 ml
  • wiórka kokosowe około 100 g
  • suszona żurawina 100 g
  • kakao 1- 2 łyżki
  • margaryna do smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób wykonania:
Owoce żurawiny namoczyć w letniej wodzie. Formę na babkę posmarować margaryną, wysypać bułką tartą. 

Jajka z cukrem ubić mikserem, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Wsypać kokos, osączone owoce żurawiny, majonez. Całość ponownie zamieszać, po czym 3/4 ciasta wlać do formy, natomiast do reszty dodać kakao, wymieszać i stopniowo po łyżce wlewać na środek ciasta.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Wystudzić, wyjąć z formy, dowolnie udekorować.

Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.