poniedziałek, 16 marca 2015

Sernik z jabłkami

Obecnie to mój number one wśród serników. Moje obawy przed pieczeniem: Czy to się uda? Czy masa serowa nie będzie zbyt wilgotna w połączeniu z jabłkami? Powiem tak, wszelkie obawy rozwiał pierwszy kawałek ciasta. Sernik po upieczeniu jest delikatny, lekki jak ptasie mleczko i wtedy smakuje najlepiej. Oczywiście i drugiego dnia jest pyszny, jeżeli tak długo wytrwacie i nie zjecie go od razu. Przepis wypatrzyłam u Irmy, ale nieco zmodyfikowałam na własny użytek.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:

  • herbatniki 300g
  • masło 300g
  • kakao 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
masa serowa:
  • ser biały tłusty 1.5 kg
  • przecier z jabłek w słoiku 40 dkg
  • jajka 8 sztuk
  • cukier puder 2.5 szklanki
  • budyń śmietankowy 120g (2 opakowania)
  • margaryna 10 dkg
  • rodzynki 10 dkg
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 50g


Sposób wykonania:
Herbatniki łamiemy na kawałki, przekładamy do blendera. Dodajemy roztopione masło, kakao i cukier puder. Całość blendujemy na w miarę jednolitą masę, którą następnie
wykładamy spód naszej blaszki do pieczenia.
 






Ser biały mielimy. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i budyń śmietankowy. Ucieramy całość na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i roztopioną margarynę, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy przecier z jabłek i ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy całość, ale bardzo delikatnie. Gotową masę serową wykładamy na spód herbatnikowy. 


Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pól godziny, dopiekamy w 170 stopniach przez kolejne 30 minut.

Uwaga: Jeżeli nie mamy przecieru jabłkowego, możemy szybko i prosto go wykonać. Jabłka (1/2 kg) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne,
następnie jabłka kroimy w grubszą kostkę. Rozdrobnione owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier (4 łyżki) i całość prażymy na wolnym ogniu, mieszając
od czasu do czasu, aż owoce zmiękną i utworzą gęstą masę.

Smacznego.



6 komentarzy:

  1. obłędny ten serniczek, widać, że delikatny i puszysty, świetny !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tymi jabłkami! Akurat mam kilka słoików takiego przecieru i nie wiedziałam do czego je zużyć:) A czy ser z wiaderka będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu przyznam, że nigdy nie używam sera wiaderkowego, jakoś nie mam do niego przekonania. Jeśli masz jakiś sprawdzonej firmy ser w wiaderku to możesz spróbować.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.