Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
- herbatniki 300g
- masło 300g
- kakao 1 łyżka
- cukier 2 łyżki
- ser biały tłusty 1.5 kg
- przecier z jabłek w słoiku 40 dkg
- jajka 8 sztuk
- cukier puder 2.5 szklanki
- budyń śmietankowy 120g (2 opakowania)
- margaryna 10 dkg
- rodzynki 10 dkg
- kandyzowana skórka pomarańczowa 50g
Sposób wykonania:
Herbatniki łamiemy na kawałki, przekładamy do blendera. Dodajemy roztopione masło, kakao i cukier puder. Całość blendujemy na w miarę jednolitą masę, którą następnie
wykładamy spód naszej blaszki do pieczenia.
Ser biały mielimy. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i budyń śmietankowy. Ucieramy całość na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i roztopioną margarynę, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy przecier z jabłek i ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy całość, ale bardzo delikatnie. Gotową masę serową wykładamy na spód herbatnikowy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pól godziny, dopiekamy w 170 stopniach przez kolejne 30 minut.
Uwaga: Jeżeli nie mamy przecieru jabłkowego, możemy szybko i prosto go wykonać. Jabłka (1/2 kg) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne,
następnie jabłka kroimy w grubszą kostkę. Rozdrobnione owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier (4 łyżki) i całość prażymy na wolnym ogniu, mieszając
od czasu do czasu, aż owoce zmiękną i utworzą gęstą masę.
Smacznego.
obłędny ten serniczek, widać, że delikatny i puszysty, świetny !
OdpowiedzUsuńTeraz to mój ulubiony sernik :)
UsuńSuper pomysł z tymi jabłkami! Akurat mam kilka słoików takiego przecieru i nie wiedziałam do czego je zużyć:) A czy ser z wiaderka będzie dobry?
OdpowiedzUsuńAniu przyznam, że nigdy nie używam sera wiaderkowego, jakoś nie mam do niego przekonania. Jeśli masz jakiś sprawdzonej firmy ser w wiaderku to możesz spróbować.
UsuńPozdrawiam :)
Mmm, wygląda niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWg mnie jest wyjątkowy :)
Usuń