sobota, 7 marca 2015

Jajecznica na śmietanie

Gdy byłam dzieckiem pamiętam domową jajecznicę na słodkiej śmietanie. To było dawno, dlatego postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i jednocześnie zaproponować Wam taką właśnie wersję popularnego polskiego śniadania.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 2 sztuki
  • śmietana 18% do zup i sosów 150 ml
  • sól
  • świeże pieczarki 4 sztuki (same kapelusze)
  • papryka 1/2 sztuki (u mnie pół na pół żółta i czerwona papryka)
  • ćwiartka cebuli

 
Sposób wykonania:
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na patelni, ewentualnie można dodać 2- 3 łyżki wody lub odrobinę oliwy, gdyby się przypalały, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, bo pieczarki szybko puszczają sok. Lekko podsmażone warzywa zestawić z palnika, następnie wlać do nich śmietanę i wbić jajka. Całość energicznie zamieszać*, posolić. Masę jajeczną podgrzewać powoli, mieszając niemal cały czas, ponieważ śmietana z jajkami lubi się przypalać. Jajecznicę smażymy kilka minut, do momentu aż masa się zetnie. Podajemy od razu ze świeżym pieczywem.

*Jajka i śmietanę możemy zmieszać ze sobą przed dodaniem do warzyw i na patelnię wlać już jednolitą masę jajeczno- śmietanową.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. wygląda interesująco :) chętnie skorzystam z tego przepisu!

    Zapraszam również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis polecam. Dziękuję za zaproszenie, zajrzałam i trawa cytrynowa mnie przyciągnęła. Będę zaglądać częściej. :)

      Usuń
  2. Jak kolorowo! Taką jajeczniczkę to i na obiad mogłabym zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu! U Ciebie też zawsze smacznie i kolorowo :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.