wtorek, 24 marca 2015

Mazurek bakaliowy

Według mnie najlepszy na świecie mazurek. Pyszne, idealnie kruche ciasto, do tego mieszanka bakalii w syropie.


Składniki, których będziemy potrzebować:

ciasto:

  • mąka 400 g
  • cukier puder 150 g
  • margaryna 200 g
  • żółtko 2 sztuki
masa:
  • figi 150 g
  • orzechy włoskie 150 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g
  • migdały (płatki) 30 g
  • rodzynki 50 g
  • cukier 200 g
  • woda 1/2 szklanki


Sposób wykonania:
Ciasto: 
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche, 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem brytfannę. Gdy mamy ciasto na brytfannie, dzielimy je na połowę, aby powstały dwa mazurki. W szczelinę między mazurkami wkładamy kawałek folii aluminiowej, w przeciwnym wypadku podczas pieczenia mazurki skleją się ze sobą.
Z 1/3 ciasta robimy ranty do mazurków. Przygotowujemy sobie z niego takie wałeczki, które następnie układamy na przygotowanych blatach, lekko dociskając.
Blaty przed pieczeniem nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.

Masa: 
Z wody i cukru gotujemy syrop (próba do nitki*). Figi kroimy w kostkę, orzechy siekamy bardzo drobno. Rodzynki moczymy w letniej gotowanej wodzie, po 10 minutach osączamy. Wszystkie bakalie mieszamy z ugotowanym syropem. Masą smarujemy mazurki.


Uwaga: Z podanych składników wychodzą dwa mazurki.


*Próba nitki – ochłodzoną kroplę syropu umieszczamy między palcami, kciukiem i palcem wskazującym – jeżeli przy rozsunięciu palców kropla syropu rozciągnie się wówczas oznacza to, że syrop jest odpowiedni.


Smacznego.



2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.