np. ktoś kto jeszcze nie mierzył się ze zrobieniem zakwasu, ale właśnie postanowił to zmienić. :))
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka żytnia razowa 4 łyżki
- liście laurowe (2)
- ziele angielskie (3)
- ziarna pieprzu czarnego (4)
- czosnek 3 ząbki
- pół litry zimnej, przegotowanej wody
- sól 1/2 łyżeczki
- skórka z jednej kromki chleba razowego
Sposób wykonania:
W szklanym naczyniu (u mnie słoik) rozmieszać wodę z mąką. Wrzucić przyprawy, obrany czosnek (każdy ząbek przekroić na połowę), skórkę z kromki chleba. Słoik przykryć ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego, związać sznureczkiem lub spiąć gumką.
Odstawić na 3- 4 dni w dość ciepłe miejsce. Następnie zlać do buteleczki lub innego słoika i przechowywać w lodówce.
Gotowy zakwas powinien mieć kwaskowo- czosnkowy zapach.
Smacznego.
nie ma jak swój własny zakwas;
OdpowiedzUsuńhttp://magicznakuchnia.blox.pl
domowy najlepszy :)
Usuń