niedziela, 8 marca 2015

Żurek w chlebku podany

Potrawa wielkanocna, ale nie tylko. Żurek na domowym zakwasie, z jajeczkiem, boczkiem i kiełbasą.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • domowy zakwas około 1/2 litry (tutaj znajdziecie link jak go przygotować)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek 3 ząbki
  • świeży chrzan (korzeń) 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • wywar z gotowanego boczku i kiełbasy (u mnie toruńska) około 2 litry
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • mąka 1 łyżka
dodatkowo:
  • chlebki na żurek*


* Przyznam, że nie piekę ich sama. Kupuję w jednej z piekarni w Krakowie. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podać namiary.  Podobno można też dostać je w Almie.

Sposób wykonania:
Marchewkę, pietruszkę i cebulę gotujemy w litrze lekko osolonej wody (czas gotowania około 20 minut). Następnie wlewamy zakwas, wywar spod boczku, dodajemy chrzan,
czosnek, przyprawy i całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Sporządzamy zawiesinę z mąki i śmietany, zabielamy nią żurek. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy do smaku.
Żurek podajemy z ugotowaną wcześniej kiełbasą pokrojoną w plasterki, gotowanym boczkiem i jajkiem na twardo.

Uwaga 1:
Jeżeli żurek jest mało kwaśny, można w czasie gotowania dodać łyżkę octu.

Uwaga 2: Z podanych proporcji powinno wyjść około 4 litrów pysznego żurku.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.