czwartek, 12 marca 2015

Zupa mięsno- warzywna

U nas zimno i deszczowo, każdy marzy o talerzu rozgrzewającej zupy. A że czasami marzenia się spełniają... zapraszam na sycącą i aromatyczną zupę z mięsem mielonym. Do przygotowania w 20 minut.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cebula 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • kalafior mrożony 200g
  • brokuły mrożone 200g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • mięso mielone (u mnie z szynki wieprzowej) 500g
  • smalec 1 łyżka
  • por 1 sztuka

Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy, smażymy przez chwilę. Wlewamy 1 litr wody, dodajemy kalafior, brokuły, sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, na wolnym ogniu.
W tym czasie na smalcu podsmażamy, przyprawione solą i pieprzem, mięso wraz z porem pokrojonym w półtalarki.
Pora z mięsem dodajemy do zupy po 10 minutach gotowania warzyw, aby wszystkie smaki pięknie nam się połączyły, tworząc aromatyczną zupę.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.