Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto kruche:
- mąka pszenna tortowa 250 g
- mąka migdałowa lub mielone migdały 100 g
- cukier puder 100 g
- masło 200 g
- żółtka 3 sztuki
- margaryna 150 g
- cukier puder 100 g
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 250 g
- mielone migdały 100 g
- krówki mleczne 150 g
- śmietanka 30% 50 ml
- masło 1 łyżka
Sposób wykonania:
Zaczynamy od zarobienia ciasta kruchego. Na stolnicę wsypujemy mąkę, tworząc kopczyk.
Dodajemy cukier puder i mąkę migdałową. W naszym kopczyku robimy zagłębienie, dodajemy żółtka oraz masło. Składniki siekamy ostrym nożem, następnie dłońmi zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykładamy na blachę i dopiero tam formujemy* w zamierzony kształt, u mnie jest to mazurek w kształcie jajka.
Uformowane ciasto pieczemy 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie staramy się przygotować ciasto na rant. Mikserem ubijamy margarynę, dodajemy cukier puder i nadal miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy mąkę i mielone migdały. Całość, nadal używając miksera, mieszamy dopóki masa nie stanie się jednolita.
Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i przy jej użyciu tworzymy ozdobny rant (obwódkę) na naszym lekko podpieczonym cieście.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy krówki. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukierków. W tym czasie często mieszamy zawartość rondelka. Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie dodajemy masło, mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na upieczone ciasto.
* Przy formowaniu pomagałam sobie nożem, odcinałam, dolepiałam, itp. Nie używałam jakiś specjalnych sprzętów.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.