piątek, 17 kwietnia 2015

Sałatka z buraczków

Jeszcze raz buraki na tapecie. Ulubiona sałatka mojego męża. Polecam tę sałatkę jako dodatek do mięs, ale równie dobrze pasuje do kanapeczek z szynką.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • buraki (średniej wielkości) 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • ogórki konserwowe lub kiszone (w zależności od preferencji) 4 sztuki
  • jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
  • majonez 2- 3 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (powinna je przykryć). Gotujemy godzinę od momentu zagotowania, odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i ugotowane jajka również ścieramy na tarce, łączymy z burakami. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do sałatki.
Całość łączymy z majonezem, przyprawiamy do smaku.

Smacznego.

 

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.