czwartek, 30 kwietnia 2015

Zupa szparagowa na cielęcinie

Zupa delikatna, można powiedzieć dietetyczna. Podana z razowym makaronem jest jednak dość sycąca.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • szparagi zielone 1 pęczek
  • cielęcina z kością 30 dkg
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka
  • zielona ostra papryczka 1/2 sztuki
  • makaron razowy penne 300g

Sposób wykonania:
Cielęcinę zalać wodą, posolić, gotować do miękkości. W tym czasie na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę. Ugotowane mięso wyjąć na talerz.
Do wywaru spod cielęciny dodać marchew (plasterki), pietruszkę (kostka), gotować około 20 minut, dodać obrane szparagi, zieloną papryczkę, zrumienioną cebulkę.
Całość gotować 10 minut, doprawić do smaku, podprawić śmietaną.

Makaron razowy ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać zalany zupą szparagową.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.