sobota, 23 maja 2015

Chłodnik z botwinką

Zdrowy, pożywny, dobrze się sprawdza w letnie, upalne dni.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kefir 400 g
  • botwinka 1/2 pęczka
  • ogórek 1 sztuka
  • rzodkiewka 10 sztuk
  • świeży koperek
  • świeży szczypiorek
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Botwinkę umyć, posiekać, ugotować w małej ilości lekko osolone wody. Po ugotowaniu wystudzić. Jajko ugotować na twardo. Ogórka obrać, pokroić w plasterki.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Zimną botwinkę wymieszać z kefirem, ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem drobno posiekanego jajka (1/2 sztuki na porcję).

Uwaga: Koperek i szczypiorek dajemy w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Dajemy tyle ile lubimy, dlatego nie podawałam konkretnych ilości tych składników.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Jak dla mnie bomba, szkoda że moi domownicy są innego zdania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, nie każdy lubi botwinkę, choć to samo zdrowie.U mnie akurat większość zajada ze smakiem :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.