niedziela, 24 maja 2015

Filet z kurczaka oprószony serem

Soczyste białe mięsko z dodatkiem sera, pomidorów i młodej cebulki. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • pomidorki koktajlowe 12 sztuk
  • młoda biała cebula 1- 2 sztuki (w zależności od wielkości)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • świeży lub suszony tymianek
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • ser żółty 150 g
  • bułka tarta 4 łyżki
  • miękkie masło 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek 2 łyżki

Sposób wykonania:
Mieszanka serowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z bułką tartą, posiekanym drobno szczypiorkiem i masłem. Składniki powinny nam się ładnie skleić. Jeżeli tak nie jest można dodać jeszcze odrobinę masła. 

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, przekroić w poprzek, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wkładać mięso, obsmażać z każdej strony po kilka minut.
Gdy mamy pewność, że mięso nie jest w środku surowe, na wierzch każdego kawałka nakładamy po łyżce mieszanki serowej, lekko dociskamy.
Ponadto wrzucamy na patelnię cebulę (piórka) i pomidorki koktajlowe (połówki), przyprawione wcześniej tymiankiem.

Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. W tym czasie już nie obracamy mięsa. Jeżeli ser słabo się rozpuszcza możemy na chwilę przykryć patelnię pokrywą, aby całość zaparowała, przyspieszy to rozpuszczenie serka.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. Super :) Bardzo lubię połączenie mięsa i sera

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko w takim razie musisz koniecznie spróbować tego dania :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.