sobota, 11 lipca 2015

Szarlotka...

czyli placek półkruchy z jabłkami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:

  • mąka 400 g
  • margaryna 150 g
  • cukier puer 150 g
  • jajka 2 sztuki
  • śmietana 18% 2- 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka (płaska)
nadzienie:
  • jabłka 1.5 kg
  • cukier 150 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • rodzynki 100 g
  • sok z cytryny 2 łyżki

Sposób wykonania:
Nadzienie: Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozgotować w bardzo małej ilości wody. Przecier trochę odparować, dodać cukier, rodzynki,
cynamon i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać, zagotować. Następnie wsypać galaretkę agrestową, całość zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ciasto: Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto półkruche. Podzielić na połowę. Jedną część ciasta rozwałkować, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem, ponakłuwać widelcem, upiec na jasnozłoty kolor.
Na upieczone ciasto nałożyć zimne nadzienie. Przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i piec około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.

Uwaga/ Rada: Zanim nałożę jabłka na podpieczony blat, odwracam go spodem do góry, wówczas lepiej się upiecze. Tak moja zapobiegliwość, żeby spód się nie przypalił, a w środku nie powstał zakalec od masy jabłkowej.

Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.