sobota, 8 sierpnia 2015

Ciasto półkruche ze śliwkami

Sezon śliwkowy uważam za w pełni otwarty. Z tego powodu, na moim blogu, pojawi się kilka śliwkowych przepisów :) Dzisiaj zapraszam na proste, tradycyjne ciasto.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • śliwki 1 kg
ciasto:
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • cukier 150 g
  • żółtka 2 sztuki
  • masło 250 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 2- 3 łyżki
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:
Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usuwając pestki.

Ciasto: Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto półkruche*, rozwałkować, włożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto wyłożyć pokrojone owoce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40- 50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

*O tym jak zarobić ciasto kruche czy półkruche, bardziej szczegółowo piszę tutaj.

Smacznego.














Letnie owoce

6 komentarzy:

  1. Piękna śliwkowa uczta, też korzystam z sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie zwykłe ciasta smakują mi najbardziej, a z sezonu owocowego żal nie korzystać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszny :) uwielbiam śliwki a wygląda na to, że w tym roku będzie obficie przynajmniej na moich śliwach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też obrodziły wyjątkowo, więc chyba będzie taki śliwkowy rok :)

      Usuń
  3. Ależ to ciasto pięknie wygląda :) Niesamowicie apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. O tej porze roku najbardziej lubię takie proste ciasta z owocami. Mają niepowtarzalny smak.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.