piątek, 12 lutego 2016

Chleb bazyliowy

Świeży domowy chlebek pachnący bazylią i białym wędzonym serem, chyba w sumie bardziej serem. Pyszny, mięciutki, w sam raz na śniadanie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka gryczana 200 g
  • mąka pszenna 300 g
  • śmietana 18% 150 g
  • sól 1 łyżeczka (płaska)
  • ser biały wędzony 200 g
  • woda letnia przegotowana około 1 szklanki
  • garść świeżej bazylii
 
zaczyn:
  • drożdże 30 g
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda przegotowana letnia 2- 3 łyżki
 
dodatkowo:
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pestki dyni 2 łyżki
  • białko jaja kurzego 1 sztuka


Sposób wykonania:
W garnuszku przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.

Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy śmietanę i wodę, dodajemy pokruszony ser, posiekane drobno listki bazylii, sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty.
Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. 

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek.
Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy pestkami dyni.  
Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy.

Uwaga: Chleb zawiera ser i po upieczeniu środkiem nieco opada jak sernik, ale tak musi być i tym się nie przejmujemy.

Smacznego.


4 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.