poniedziałek, 13 lutego 2017

Muszle zapiekane z serem mascarpone i dżemem z dzikiej róży

Wykonanie tego dania nie wymaga dużo pracy, nie jest ono też kosztowne. To jedno z tych dań, do których używamy prostych, sprawdzonych składników, a później zachwycamy się smakiem z pozoru banalnego dania.
Muszle w tej wersji polecam na słodkie śniadanie. Warto spróbować :)

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • makaron muszle 150 g
  • sól 1 łyżeczka
  • serek mascarpone 2 łyżki
  • dżem z dzikiej róży firmy Łowicz 1 słoiczek
  • rodzynki 2 łyżki
sos śmietanowy:
  • śmietana 18% 400 g
  • cukier brązowy 3- 4 łyżki
  • żółtko 3 sztuki
dodatkowo:
  • margaryna mleczna do wysmarowania formy
  • cynamon w proszku



Sposób wykonania:
W garnku o pojemności 3 litrów zagotowujemy dwa litry wody z łyżeczką soli. Zanim woda zawrze, szybciutko zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu śmietanowego.
Zajmie nam to dosłownie chwilkę. Dżem ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy rodzynki. Mamy już nadzienie :) Sos to połączenie trzech składników: cukru, śmietany i żółtek... Woda już chyba wrze :)

Na gotującą wodę wrzucamy muszle makaronowe. Muszelki najlepiej wrzucać pojedynczo i bardzo ostrożnie, aby nie popękały.
Makaron gotujemy 10 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, po czym dość szybko przenosimy muszelki na drewnianą deskę i układamy brzuszkami do góry. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody, który jest w muszelkach.

Lekko przestudzone muszle nadziewamy masą różaną i układamy dość ciasno w natłuszczonej formie do pieczenia tarty. Całość zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy cynamonem, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Podajemy na gorąco.



Smacznego.
 




Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.