niedziela, 26 listopada 2017

Zupa dyniowa z gruszką

Jesień to zdecydowanie kolor pomarańczowy, a jak pomarańczowy to od razu sięgam po dynię, którą w sensie kulinarnym odkryłam kilka lat temu i zakochałam się w niej. Szczególną miłością obdarzyłam zupy dyniowe. Gotując je uwielbiam kombinować ze smakiem, z dodatkami. Tym razem dynia w połączeniu z gruszką, rozmarynem i ziarnami słonecznika.
Polecam.

 Składniki, których będziemy potrzebować:
  • dynia 900 g (po obraniu)
  • ziemniaki 3 sztuki
  • gruszka 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • chleb tostowy 4 kromki
  • ziarna słonecznika 4 łyżki
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • masło klarowane 2 łyżki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • suszony rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
  • szczypiorek 1/2 pęczka

 
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek po obraniu kroimy w plasterki. Ziemniaki i dynię obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy ziemniaki i dynię, dodajemy sól, odrobinę pieprzu i rozmarynu. Całość podsmażamy na małym ogniu. Jednocześnie na patelnię wlewamy łyżkę oleju, na którym rumienimy czosnek z cebulką.
Po 5 minutach smażenia, do garnka z warzywami dodajemy zrumienioną cebulkę z czosnkiem oraz jedną gruszkę pokrojoną w kostkę. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia, następnie blendujemy. 


W czasie gdy zupa nam się chłodzi przygotowujemy trzy składniki potrzebne do tego, aby powstała zupa jaką zaplanowaliśmy. Tak więc najpierw na patelni rumienimy ziarna słonecznika. Zrumieniony słonecznik przesypujemy na miseczkę. Teraz na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy chleb pokrojony w kostkę. Grzanki smażymy (suszymy) na wolnym ogniu, często mieszając, następnie przekładamy do osobnej miseczki. Na patelni rozgrzewamy resztę masła, na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry gruszki do momentu zrumienienia.

Mamy już właściwie wszystko. Zblendowaną zupę podgrzewamy, dodajemy do niej śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gorącą zupę podajemy z plastrem zrumienionej gruszki, ziarnami słonecznika, grzankami. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.


 #myAmbition
 
 Zupę podałam na talerzu marki Ambition i zjadałam łyżką Dream Flower Ambition. 
 
Uwaga:  Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017 r.)  

 
 
 
Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.