środa, 6 grudnia 2017

Zupa z czerwonych warzyw

O tej porze roku na naszych stołach zupy sprawdzają się znakomicie. Najlepiej przygotować je z jesiennych warzyw. Tym razem postawiłam na paprykę, marchewkę i soczewicę. Zupa jest rozgrzewająca i świetnie sprawdzi się w zimowe dni, gdy wieje wiatr i pada śnieg.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • papryka świeża czerwona 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • woda 200 ml
  • marchew 2 sztuki
  • soczewica gotowana na parze 1 puszka (310g)
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sól
  • papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki
  • bulion mięsny lub warzywny 400 ml
  • koncentrat pomidorowy z przyprawami 150 ml


Sposób wykonania:
Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, soczewicę osączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i soczewicę, smażymy 10 minut. Wlewamy bulion, koncentrat, dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy 15 minut.

W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Paprykę z czosnkiem podsmażamy na oliwie, następnie zalewamy wodą, gotujemy 10 minut, blendujemy.
Zblendowane warzywa łączyny z zupą. Całość gotujemy 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżą bagietką.

Smacznego.




 
 Zastawa marki Ambition 
#myAmbition   
Uwaga:  Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar
(rabat obowiązuje do 31.12.2017 r.)   
 
 


Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.