niedziela, 10 czerwca 2018

Kompot z truskawek do obiadu (klasyczny)

Dzisiaj banalnie prosty, tradycyjny przepis na kompot. Sezon truskawkowy trwa i grzechem byłoby nie skorzystać z dostępności tych pysznych owoców. Tak więc zapraszam Was właśnie na kompot truskawkowy. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników i odrobinę cierpliwości przy obieraniu truskawek z szypułek. Jeśli macie duże truskawki to nawet nie zauważycie kiedy je obierzecie, ale jeśli drobne, to troszkę tej cierpliwości trzeba. Cóż... powiem tylko, że ćwiczyłam swoją cierliwość ;) Było warto. Smak kompotu wynagrodził drobne niedogodności. Rzadko podaję kompot do obiadu, ale jeśli już to robię, najchętniej decyduję się właśnie na truskawkowy. Moim zdaniem jest idealny zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Samo zdrowie. Polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeże truskawki 700g
  • cukier 4 łyżki
  • woda 1.2 litra

Sposób wykonania:
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia.
Do gotujących się truskawek dodajemy cukier. Kompot gotujemy 10 minut, następnie studzimy i przelewamy do dzbanka.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.