poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Mięsne klopsiki z ryżem zapiekane w kapuście, czyli uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków

Smaczne i sycące danie, które możemy przygotować o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki.
Przepis zaczerpnięty z bloga
Słodko Słodka.
 
Składniki, których będziemy potrzebować:
klopsiki:
  • mięso mielone wieprzowe (u mnie z łopatki) 500 g
  • ryż (1 woreczek) 100 g
  • kasza manna 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • kapusta biała świeża  750 g (pół główki) 
  • marchew 3 sztuki 
  • cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (90 g)
  • kostka rosołowa wołowa (u mnie Winiary) 1/2 sztuki 
  • woda  1 litr
  • maggi 2 łyżki

Sposób wykonania:
Woreczek z ryżem wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 20 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Ugotowany ryż wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystudzenia.
Marchew i cebulę obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połowę i drobno szatkujemy. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce.


Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, kaszę mannę oraz surowe jajko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłońmi do momentu, aż składniki
się ładnie połączą a masa będzie zwarta. Z ryżowo- mięsnej masy formujemy sporej wielkości klopsiki. Potrzebowałam kopiatej łyżki masy do uformowania jednego klopsa.


W naczyniu żaroodpornym układamy połowę mieszanki warzywnej. Po wierzchu lekko ją solimy i oprószamy pieprzem.


Przecier pomidorowy mieszamy z połową wody, która jest przewidziana w przepisie. Pomidorowym płynem zalewamy warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Teraz układamy mięsne kule, które przykrywamy pozostałą częścią warzyw.


Zagotowujemy pozostałą wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzącym wywarem zalewamy wierzchnią warstwę kapusty z warzywami. Całość skrapiamy maggi.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Nasze gołąbki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 80 minut.


Uwaga: Z podanych proporcji uformowałam 10 dużych klopsików.

Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.