piątek, 3 sierpnia 2018

Mizeria z cebulą

U nas często traktowana jako uzupełnienie menu śniadaniowego, chociaż oczywiście zajadamy ją również tradycyjnie, jak wszyscy, do obiadu.
Mizeria na bazie jogurtu z dodatkiem cebuli. Polecam :)  

 Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ogórki świeże gruntowe 4 sztuki
  • cebula (duża) 1/4 sztuki
  • ocet 10% 1 łyżka (płaska)
  • cukier 1 łyżeczka (płaska)
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony


Sposób wykonania:
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Tak przygotowane solimy, mieszamy i odstawiamy na godzinkę.
Ogórki puszczą wodę. Należy ją odcisnąć ponieważ w ten sposób pozbędziemy się ewentualnej goryczki z ogórków. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do ogórków.
Następnie mizerię doprawiamy octem, cukrem i odrobiną mielonego pieprzu. Całość mieszamy, próbujemy, możemy ewentualnie dodać szczyptę soli do smaku, gdyż
wcześniej dodana sól została odciśnięta wraz z wodą. Na końcu do mizerii dodajemy jogurt naturalny i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.