niedziela, 23 czerwca 2019

Jajecznica z kurkami

Co powiecie na jajecznicę z kurkami? Moim zdaniem jedna z lepszych jakie jadłam, w sam raz na niedzielne śniadanie.

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • kurki świeże 200g
  • jajka 4 sztuki
  • masło klarowane 1 łyżka (kopiata)
  • cebula biała 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony 
dodatkowo: 
  • rzodkiewka 4 sztuki


Sposób wykonania:
Jajka wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz czarny mielony.
Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, osuszamy na sicie. Grzyby pozostawiamy w całości, jedynie większe kurki możemy
przekroić na połowę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Do mocno zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy do momentu odparowania wody, która wydobędzie się z grzybów. Proces ten trwa na ogół 10- 15 minut.
Wówczas powinniśmy też poczuć charakterystyczny zapach kurek, to znak, że możemy wlać na patelnię roztrzepane jajka.
Całość mieszamy i smażymy, aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie.
Jajecznicę przekładamy na talerze, dekorujemy kawałkami rzodkiewki.


Smacznego.


5 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.