sobota, 28 marca 2020

Jajka faszerowane masełkiem chrzanowym

Na Wielkanoc w moim rodzinnym domu obowiązkowo jedliśmy jajka z masłem i chrzanem. Na ugotowane jajko nakładaliśmy odrobinę chrzanu i odrobinę masła.
Tak właśnie zaczynało się świętowanie. Dzisiaj pamiętając o tej naszej obowiązkowej pozycji śniadania wielkanocnego postanowiłam zaproponować 
Wam przepis na jajka z farszem, który jest niczym innym jak połączeniem masła i chrzanu. Nie trzeba już nic dokładać, bo tak jest pysznie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 6 sztuk
nadzienie:
  • masło 100 g
  • chrzan tarty (u mnie Polonaise) 3 łyżki
  • żółtka z ugotowanych jajek 2 sztuki
dodatkowo:
  • kiełki brokułów do dekoracji


Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka. 
Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka. Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, z których dwa przeznaczamy do farszu.

Przygotowanie farszu:
Masło, mające temperaturę pokojową, ucieramy z chrzanem i ugotowanymi żółtkami startymi na tarce o drobnych oczkach.

Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy kiełkami brokułów.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Mmmm jako fanka jajek faszerowanych zdecydowanie muszę spróbować ten przepis. Jeszcze z masłem chrzanowym nie próbowałam nigdy. W tym roku przyjeżdża do nas rodzina dlatego robię jajka faszerowa, barszczyk, upiekę schab. Niestety ciast piec nie umiem dlatego zamówię mazurka na Wielkanoc z mojej ulubionej cukierni https://e-torty.pl/mazurek
    jak co roku. Rodzice przyjeżdżają i brat z żoną. Pewnie też coś przywiozą. Muszę z nimi dogadać żeby za dużo jedzenia na Święta nie było, ponieważ później to zostaje i się marnuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis polecam, to dla mnie takie tradycyjne połączenie. U mnie w tym roku pewnie większych spotkań rodzinnych nie będzie, ale kilka jajek faszerowanych i białą kiełbasę muszę zrobić :)

      Usuń
  2. Beatko! Pięknie podane i wiem, że pysznie smakują. W prostocie siła! My także często jemy jajka z nałożona na nie górką z chrzanu (takiego urobionego z jajkami i śmietanką :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.