czwartek, 21 maja 2020

Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym

Nie będę się szczególnie rozpisywać. W ostatnim czasie to najlepszy chleb jaki piekłam. Smakuje wspaniale, pachnie nieziemsko, jest puszysty i mięciutki.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Szybko i smacznie.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • mąka pszenna wawelska 800 g
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • mleko około 500 ml 

zaczyn:

  • drożdże świeże 50 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mleko 4- 5 łyżek
  • mąka pszenna wawelska 2 łyżki

dodatkowo: 

  • ser mozzarella 2 opakowania, czyli 2 duże kulki 
  • masło 50 g
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży tymianek 1 łyżeczka 


Sposób wykonania:
W garnuszku przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, do których dodajemy cukier, mleko i mąkę pszenną*. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, dość gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.

*Mleko i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.

Gdy zakwas podwoi lub potroi swoją objętość, do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy mleko. Na końcu dodajemy wyrośnięty zaczyn. Składniki delikatnie mieszamy łyżką do momentu ich połączenia, następnie wyrabiamy ręcznie przez 5- 10 minut. 
Ciasto jest dobrze wyrobione i napowietrzone jeśli odchodzi od ręki. Takie ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na wąskie paski o szerokości mniej więcej 1 centymetra. Masło rozpuszczamy w garnuszku i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej odrobiną masła z czosnkiem blaszki (wymiary 28 centymetrów x 24 centymetry) i rozprowadzamy równomiernie, zwilżonymi
wodą dłońmi, po całym spodzie blaszki. W cieście robimy nacięcia na głębokość 1 centymetra, tworząc na powierzchni ciasta chlebowego wzór kratki. W nacięcia wkładamy mozzarellę.
Wierzch ciasta smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy listkami tymianku.

Chleb pieczemy w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 60 minut.

Smacznego.






8 komentarzy:

  1. Wyszedl piekny! Gratuluje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. :) Twój pomysł okazał się bezcenny. Teraz okazuje się, że to nasz ulubiony chlebek. Teraz właśnie piekę kolejny :)

      Usuń
  2. Jaki cudowny chlebuś. Bardzo lubię mozzarellę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam masełko czosnkowe, więc jestem w kolejce po sznytkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Już go piekłam kilka razy i dalej nie możemy się go najeść ;) Dla zwolenników mozzarelli i masła czosnkowego w sam raz. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.