Z kalafiora możemy przygotować wiele pysznych dań. Jestem pewna, że każdy z Was chociaż raz jadł kalafiora
z bułką tartą albo zupę kalafiorową.
Dzisiaj proponuję Wam przepis na kalafiora z curry pieczonego w piekarniku i podanego z sosem czosnkowym.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kalafior duży (różyczki) 1/2 sztuki
- oliwa z oliwek 2- 3 łyżki
- sól
- curry w proszku 1 łyżeczka
sos czosnkowy:
- jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 400 ml
- czosnek 2 ząbki
- czerwony pieprz około 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Kalafiora myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek (1 łyżka), wkładamy różyczki kalafiora. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy różyczki kalafiora oliwą, następnie solimy i oprószamy curry. Tak przygotowanego kalafiora pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos do kalafiora. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem, odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Przed podaniem sos dekorujemy, utartym w moździerzu, czerwonym pieprzem.
Smacznego.
Pyszny taki kalafior, a z sosem czosnkowym mogłabym jeść wszystko :-)
OdpowiedzUsuńHa, ha, to tak jak ja. Sos czosnkowy pasuje mi do wszystkiego :)
UsuńSuper pomysł na kalafior :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nam bardzo smakował.😊
UsuńŚwietny pomysł na kalafiora:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuz pisalam na Smakerze, ze bardzo mnie zaintrygowal ten przepis z sosem czosnkowym, gdyz zawsze robilam z holenderskim. W przyszlym tygodniu wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPolecam. Koniecznie daj znać jak smakowało :)
UsuńMdły w smaku kalafior świetnie pasuje do wyrazistego sosu. Brawo!
OdpowiedzUsuńDzięki 😊
UsuńPysznosci, no takiego kalafiora to nikt nie odmowi :)
OdpowiedzUsuńDzięki 😘 Kalafiora uwielbiam pod każdą postacią, ale ta wersja jest jedną z moich ulubionych.
Usuń