poniedziałek, 15 marca 2021

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki w takiej formie przygotowywałam pierwszy raz i jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam ich wcześniej. Pyszne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania. U mnie na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na stole. 


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • ziemniaki (w miarę możliwości jednakowej wielkości) 4 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • masło klarowane 2 łyżki
dodatkowo:
  • suszony tymianek 1/2 łyżeczki




Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy nacięcia co 2 milimetry na głębokość 3/4 wysokości ziemniaka. W ten sposób powstaną nam ziemniaki pokrojone w plasterki, które trzymać będzie ziemniaczana podstawa.

Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć, że każdego ziemniaka przed pokrojeniem układałam na drewnianej łyżce. Dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że nie przekroimy go do końca ponieważ nóż zatrzyma się na łyżce w odpowiednim momencie.




Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Masło klarowane lekko podgrzewamy w małym garnuszku tak, aby stało się płynne. W takiej postaci łączymy go z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną soli. 



Połową przygotowanej mieszanki polewamy ziemniaki, które wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez 20 minut, przy czym po 10 minutach polewamy je pozostałą mieszanką oliwy i masła.



Gotowe  😊 Ziemniaki przed podaniem możemy posypać suszonym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami.

Smacznego.














27 komentarzy:

  1. Smacznego. Bardzo lubię te ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie i ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I adore all sorts of hasselbacks! These make a perfect side dish.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i jakie fajne wykonanie. Ja też takich nie robiłam, ale jestem pewna, że zrobię nie raz. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie! Chętnie wypróbuję. W takiej wersji ziemniaków jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robiłam, ale na pewno nie ostatni. 😘

      Usuń
  6. Moje smaki, lubię bardzo ziemniaczki w takiej formie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam te ziemniaczki :-) Najczęściej podaję je z chłodnikami, np. kalarepkowym. I koniecznie wypróbuj z rozmarynem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rozmarynem czasami piekę takie w ćwiartkach. Za to jeszcze nie jadłam chłodnika z kalarepy i muszę nadrobić. 😊😘

      Usuń
  8. Efektowny dodatek do obiadu :) Ja też się do nich zbieram już dłuugo i zebrać się nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić, bo dobre i jeszcze do tego tak jak mówisz efektowne. 😊

      Usuń
  9. Robiłam na Wielkanoc 3 lata temu i później zapomniałam o takich pyrkach, dobrze,że mi przypomniałaś Kochana. Muszę koniecznie powtórzyć takie danko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie wyglądają i super smakują więc faktycznie warto. 😘

      Usuń
  10. Muszę je w końcu zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo się zbierałam, aż w końcu się udało zrobić. Wcale nie są trudne do przygotowania a smakują fantastycznie.

      Usuń
  11. Bardzo lubie takie ziemniaczki, pieknie wygladaja i sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zwykle ziemniaczki i jakie efektowne. Zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę zdobyć odpowiedniego ziemniaka ;) Przepysznie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.