wtorek, 14 października 2014

Szpadki drobiowe z cukinią

Mięso drobiowe sprawdza się bardzo dobrze, w różnego rodzaju daniach. Potrawka, drobiowe kotlety, rolady, pieczony kurczaczek... tak można wymieniać bez końca. Tym razem proponuję lekkie szaszłyki drobiowe z dodatkiem cukinii i pomidorków koktajlowych. Wykonane w zaciszu domowej kuchni, ale na grillu w plenerze również sprawdzą się znakomicie.

Składniki potrzebne do wykonania szaszłyków:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pomidorki koktajlowe 2-3 szt na jedną szpadkę
  • cukinia 1 szt
  • papryczka chili, jeżeli ktoś ma na zbyciu (ale nie jest konieczna)
  • oliwa z oliwek 4 łyżki (2 do smażenia+ 2 do cukinii)
  • przyprawa do drobiu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszona bazylia
Sposób przygotowania: 
Pierś z kurczaka oczyścić z błon, umyć, pokroić w dość grubą kostkę. Mięso obsmażyć na oliwie z oliwek, przyprawiając do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu.
Wystudzić.

Cukinię pokroić w plasterki. U mnie akurat była dość przerośnięta, więc każdy plasterek kroiłam jeszcze na ćwiartki.
Plastry cukinii posmarować oliwą z oliwek, lekko posolić, oprószyć suszoną bazylią.
Na drewniane szpadki nakładać kolejno: plasterki cukinii, kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe.

 



Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 10- 15 minut.









Uwaga: W składnikach podałam papryczkę chili, można ją wykorzystać przy tworzeniu szaszłyków, jeśli ktoś lubi takie smaki.
Wówczas papryczki myjemy, nakładamy na szpadki w całości, bez usuwania ziarenek.





































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.