poniedziałek, 24 stycznia 2022

Fasolka po bretońsku z kabanosem i cebulą

Pyszna i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe dni. 


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • fasola "Jaś" moczony 1 kg
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler korzeń 50 g
  • cebula 1 sztuka
  • pomidory całe bez skórki 1 puszka (400 g)
  • kabanosy wieprzowe 300 g
  • olej rzepakowy 1- 2 łyżki
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
zasmażka:
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • tłuszcz ze smażenia kabanosów 1 łyżka 

Sposób wykonania:
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wsypujemy groch, dodajemy marchew, pietruszkę, selera. Warzywa zalewamy wodą, solimy, dodajemy przyprawy, gotujemy 50 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

W czasie, gdy fasolka z pomidorami nam się gotuje przygotowujemy kabanosy, które kroimy na kawałki o długości 2 centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kabanosy i cebulę, smażymy do momentu zrumienienia cebuli. 

Podsmażone kabanosy z cebulą przekładamy do zupy.
A na patelni przygotowujemy zasmażkę II lub III stopnia*, w zależności od preferencji. Ja zazwyczaj przygotowuję zasmażkę III stopnia.


Zasmażka II stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzamy wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. 
* Zasmażka III stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała brązowy kolor. Dalej postępujemy analogicznie jak podczas przygotowywania zasmażki II stopnia.

Gotową zasmażkę łączymy z fasolką. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba.
Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego.







16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Taka mała odmiana w klasycznym przepisie, żeby nie było nudno. Pozdrawiam cieplutko. 😘

      Usuń
  2. Uwielbiam fasolkę po bretoński,ale kabanosa jeszcze nie dodawałam, pora to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Może w przyszłym tygodniu przyrządzę takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrobisz koniecznie daj znać czy smakowało. Pozdrawiam serdecznie.😘

      Usuń
  4. Pyszności! Świetny pomysł, daaawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. U nas raz za czas gotuję, szczególnie gdy za oknem mrozik. Pozdrawiam. 😊

      Usuń
  5. Super pomysł na zimowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie robiłam, a bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.