wtorek, 14 sierpnia 2018

Sałata lodowa z jogurtem naturalnym, jajkiem i bundzem

Świeży serek prosto z gór w połączeniu z tradycyjnym, choć nieco zmienionym, przepisem na sałatę zieloną z jajkiem i śmietaną.
Sałatę zieloną zastąpiłam tutaj lodową, ale możecie wykorzystać tą, którą bardziej lubicie. Mnie odpowiada lodowa ze względu na jej chrupkość.
Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego, aby lekka sałatka była jeszcze lżejsza. Wyszło baaardzo smacznie. Polecam :)
 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • sałata lodowa 1/2 główki
  • jajka 2 sztuki
  • bundz słodki starty na tarce 3 łyżki
  • jogurt naturalny 1 opakowanie (165 g)
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
Dla tych, którzy mają wątpliwości, robimy to w ten sposób:
Jajka wstawiamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka gotujemy 10 minut
od momentu zagotowania. Ugotowane jajka odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia możemy wymieniać wodę, proces potrwa
krócej. Zimne jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

W czasie gotowania jajek przygotowujemy inne składniki.
Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie. Bundz ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Starty ser łączymy z jogurtem i jajkami, jeśli już je mamy przygotowane. Powstały sos doprawiamy wyłącznie solą.

Na półmisek wykładamy sałatę, polewamy ją przygotowanym sosem i oprószamy mielonym pieprzem.

Uwaga: Możemy łyżeczkę startych jajek i odrobinę startego bundzu pozostawić do dekoracji. Posypujemy nimi sałatę przed samym podaniem. Taką subtelną dekoracją podkreślimy i zasygnalizujemy domownikom lub gościom smak sosu.

Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.