sobota, 27 grudnia 2014

Orzechowe pierniczki

W Boże Narodzenie, u większości z nas, na stole pojawiają się pierniczki. cóż to za święta bez pierników, prawda? Proponuje Wam dzisiaj przepis na pierniczki orzechowe. Uwielbiam orzechy, wszystko co orzechowe, ale kocham też pierniki. To jest smaczne połączenie dwóch miłości :) Zapraszam do wypróbowania, warto.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna tortowa 1/2 kg
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • miód (u mnie nawłociowy, ma niepowtarzalny smak i aromat) 4 kopiate łyżki
  • cukier 100g
  • orzechy włoskie mielone 150g
  • przyprawa do piernika 30g
  • jajka 2 sztuki
  • żółtko 1 szt
  • margaryna Palma Bielmar 100g

 

Sposób przygotowania:
Miód i cukier mocno podgrzewamy, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę, margarynę oraz zmielone orzechy, siekamy. Następnie dodajemy jajka, żółtko, wystudzony miód z przyprawą do piernika. Zarabiamy ciasto, które konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Powinno być elastyczne i miękkie.
 


Gotowe ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra, wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszce (u mnie ta z wyposażenia piekarnika, mieści jednorazowo sporo ciastek oraz druga zwykła blaszka)* w odstępach 2-3 cm, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 minut.

 




* Najlepiej używać dwóch blaszek naprzemiennie, nie trzeba wówczas ściągać gorących ciastek z dopiero co wyciągniętej z piekarnika blachy.

 








Upieczone, wystudzone pierniczki lukrujemy, następnie zamykamy w słoju, wówczas na pewno będą miękkie. Oczywiście im dłużej tam poleżą, tym lepiej.

 






Smacznego.









Ciasta czy ciasteczka?

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.