piątek, 5 grudnia 2014

Surówka z selera naciowego

Znowu seler naciowy... I kolejny raz propozycja skierowana szczególnie do osób liczących kalorie, chociaż nie tylko do nich. Gdy przez dłuższy czas jesteśmy na diecie, na ogół, prędzej czy później przychodzi taki moment, że stajemy w obliczu pytania: Co tu sobie ugotować? W głowie natomiast brak pomysłu. Mamy wrażenie, że wciąż jemy to samo i mamy już tego dość. Dieta nie musi być nudna i męcząca, jeżeli odpowiednio podejdziemy do tematu. Czasami wystarczy drobna zmiana w naszym jadłospisie, czy w konkretnym przepisie, aby poczuć nowy smak, odświeżyć dietetyczne menu. Oczywiście trzeba szukać zdrowych produktów, nie sięgać np.po dodatek typu czekolada :))
U mnie dzisiaj surówka z selera naciowego, z sosem jogurtowo- musztardowym. Wyrazista w smaku, pachnąca bardzo intensywnie, chrupiąca...


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • seler naciowy 1/2 sztuki
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • pomidor 2 sztuki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
sos:
  • musztarda (u mnie krem z gorczycy) 1 łyżka
  • jogurt naturalny 3 łyżki

Sposób wykonania:
Selera myjemy, kroimy na drobne kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidora na niewielkie kawałki. Sama na ogół kroje pomidora na ósemki, następnie każdą cząstkę dzielę na pół. Groszek osaczamy z zalewy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy jogurtem wymieszanym z musztardą. Całość dobrze mieszamy.Surówka ma lekko ostry smak. Idealnie pasuje do ryżu na sypko, gotowanego mięsa drobiowego (kurczak, indyk).

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.