poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kurczak na słodko- kwaśno

Delikatne drobiowe mięso, do tego sos warzywno- owocowy. Polecam.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ćwiartki z kurczaka 4 sztuki
  • ananas z puszki 4 krążki
  • zielona ostra papryczka 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • oliwa z oliwek
marynata do mięsa:
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • brandy 2 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
dodatkowo:
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • ocet winny 1 łyżka

 
Sposób wykonania:
Na początek marynata do mięsa: W misce wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej, przecier, brandy, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną.











Marynatą posmarować nogi z kurczaka (wcześniej posolone i posypane pieprzem), odstawić na godzinę do lodówki.

W czasie, gdy mięso leżakuje, przygotować dodatki: Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ananasa na drobne kawałki. Wszystko podsmażyć na oliwie z oliwek, dodając ocet winny, a po kilku minutach 1/2 szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem prze 5 minut. Gotowe warzywa powinny być lekko twardawe.
Na oddzielnej patelni, na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kurczaka (czas: 50 minut). Ja w czasie smażenia mięsa podlewałam je odrobiną wody, od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.


Usmażone mięso przełożyć na patelnię z warzywami, podgrzewać razem przez 10 minut, aby kurczak przeszedł smakiem papryki, cebuli i ananasa.
Potrawę serwować z pieczywem, albo ryżem.

Smacznego.


5 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.