niedziela, 25 stycznia 2015

Stek wołowy z sosem pomidorowo- kaparowym

Niskokaloryczne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. w sam raz dla wszystkich dbających o linię. Pyszne, bardzo aromatyczne mięso wołowe z wyraźną nutą rozmarynu. Polecam gorąco!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • wołowina bez kości (najlepiej polędwica wołowa) 4x 150g
  • pomidory krojone 1 puszka (400g)
  • kapary marynowane 3 łyżeczki
  • cebula 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży rozmaryn 2 gałązki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki



Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy sos, to proste: Pomidory wrzucamy do rondelka, dodajemy kapary, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz odrobinę rozmarynu. Całość dusimy dosłownie 5 minut, następnie blendujemy, doprawiamy solą i zmielonym pieprzem.

Mięso opłukać, rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem.
 



Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, steki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (użyłam grillowej). Pod koniec smażenia każdy stek lekko posolić.
Podawać z sosem, ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.

 



Smacznego.




1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.