poniedziałek, 2 lutego 2015

Orientalny filet z kurczaka

Soczyste, bardzo smaczne i delikatne mięso drobiowe. W całym daniu , jak to często bywa w kuchni Dalekiego Wschodu, przenikają się smak delikatnej goryczki (grapefruit i kiełki rzodkiewki) ze smakiem słodkości (brzoskwinia). Całość fantastycznie pachnie świeżym imbirem. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • brzoskwinie w zalewie 3 połówki
  • kiełki rzodkiewki 50g
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
marynata do mięsa:
  • sok z połowy grapefruita
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • świeży imbir (kawałek około 2 cm)
  • chili mielone 1/2 łyżeczki

 
Sposób wykonania:
Najpierw należy przygotować marynatę: Wyciskamy sok z grapefruita, łączymy go z sosem sojowym, oliwą z oliwek, mielonym chili oraz utartym imbirem (wcześniej go obieramy). Całość dobrze mieszamy, aby składniki stworzyły jednolity sos.
 






Teraz czas przygotować mięso: Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Następnie mięso kroimy w paski i zalewamy przygotowaną wcześniej
marynatą. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
 






W czasie gdy mięso się marynuje, przygotowujemy potrzebne dodatki: Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Brzoskwinie osączamy
z zalewy, kiełki rzodkiewki płuczemy w letniej wodzie i osączamy na sicie.
 

Po dwóch godzinach mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy paprykę, całość smażymy 3- 4 minuty, po czym
zalewamy marynatą i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po 5 minutach dokładamy kiełki rzodkiewki.
Gotowe mięso podajemy z ryżem na sypko i oczywiście obowiązkowo z kawałkiem brzoskwini.


Smacznego.



2 komentarze:

  1. Jak tak czytam Twój przepis, to mi się przypomniało, że warto by było posadzić w końcu kiełki ;-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.